Är du sockerberoende? Det är jag!

UNCOPE är ett diagnosverktyg som används för att utvärdera risken för olika typer av beroenden. Verktyget togs fram av Norman G. Hoffmann och hans kollegor 1999. UNCOPE är ett screeningverktyg som tagits fram för att hitta människor som är i riskzonen för ett beroende och ska alltså inte användas för att utvärdera människor som bevisligen befinner sig i riskzonen. Bokstäverna står för olika delar av ett beroende som täcks in med varsin fråga.

Unplanned use
Har Du, under senaste året, någonsin ätit mer ”sötsaker” än du tänkt dig och/eller fortsatt använda ”sötsaker” när du inte tänkt dig det?

Neglect
Har Du, under senaste året. försummat några av dina vardagliga åtaganden på grund av att du ätit för mycket ”sötsaker”?

Cut Down
Har Du, under senaste året, känt att du vill eller behöver ändra ditt sätt att äta eller handskas med ”sötsaker”?

Objections
Har Du, under senaste året, känt att du vill eller behöver ändra ditt sätt att äta eller handskas med ”sötsaker”?

Har någon, under senaste året, till exempel familj eller vänner, klagat på hur mycket eller när du äter ”sötsaker”?

Preoccupation
Har Du, under senaste året, någonsin varit helt upptagen av tankar på när du skall få äta eller köpa ”sötsaker”?

Emotional discomfort
Har du, under senaste året, någonsin använt ”sötsaker” för att lindra känslomässigt obehag såsom nedstämdhet, ilska eller tristess?

Svarar man ”ja” på 4 eller fler av frågorna är risken stor att man har utvecklat ett missbruk eller beroende. För en professionell bedömning kan man göra ett ADDIS-test (Alkohol Drog Diagnostik Instrument enligt DSM-IV) hos någon som är behörig.

Källa: Wikipedia

I Sverige är det bara Bitten Jonsson och Pernilla Lunderot som är ADDIS-behörig i sockerberoende och det kostar några tusenlappar att göra. Men om man vänder sig till OA, Anonyma Överätare eller FAA, Anonyma Matmissbrukare så kan man få gratis hjälp.

Min resa gick till på så sätt att jag gjorde an ADDIS hos Bitten Jonsson och åkte sedan på en intensivvecka där Pernilla Lunderot var en hel dag och gav oss kunskap om maten som är rätt för just mig. Jag betalade detta själv men jag vet att vissa fick det betalt av antingen jobb eller staten på något sätt.

När jag gjorde ADDISen fick jag en bunt papper med massor av frågor och information. Vi satt i flera timmar och arbetade oss igenom dem tillsammans. Resultatet av min beroendeutveckling samlades i en graf som du ser nedan. Den horisontala skalan är min ålder och den vertikala är symtomen.

ADDIS

Som du ser så är det en stadig utveckling utför tills jag kom till 23 år då det rasade katastrofalt. Jag minns den tiden i mitt liv rejält. Allt gick åt helvete, jag mådde sämre än någonsin samtidigt som jag försökte kontrollera mer än någonsin. Att se denna bild var en av de verktyg som fick mig att vakna upp ur min förnekelse och be om hjälp. Jag fick hjälp.

Om du vill ha hjälp skulle jag rekommendera  dig att ringa Bitten Jonsson eller Pernilla Lunderot och diskutera vilken lösning som passar dig bäst. Båda är specialister i området.  Om du vill vara anonym så rekommenderar jag att du vänder dig till OA eller FAA som bygger på just anonymitet. Vilken av dessa du väljer spelar inte så stor roll, bara du gör något. Ta ett steg. Det var det som räddade mitt liv.

//sthlm addict

ps Ni behöver inte skämmas, jag svarade ja på alla dessa frågor! Maila gärna om du har några frågor!

addict @ sthlmaddict . se

Annonser

Om sthlmaddict

Mitt liv som tillfrisknande addict (sockerberoende, alkoholist, nikotinist, narkoman, medberoende)
Det här inlägget postades i Alkohol, Droger, Lösningen, Missbruk, Sockerberoende. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Är du sockerberoende? Det är jag!

  1. Jenny skriver:

    Hej! Jag lånade din UNCOPE sammanställning, länkade så klart tillbaka till dig. Hoppas det var okej? Om inte så emaila mig, så tar jag bort det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s